Quan consultar un psicòleg?

Demanar ajuda és, en realitat... tan simple

visuel: entretien psychologique

Us ressentiu d’un mal que persisteix? Lligat a una pèrdua? A la feina? Lligat a un comportament que us retraieu? Heu intentat desfer-vos-en per vosaltres mateixos, però, finalment el problema torna o persisteix?

 

Podeu demanar ajuda, una mirada externa.

“De la mateixa manera que hi ha mecànics per als cotxes, hi ha psicòlegs per a les persones” va dir una pacient, sorpresa per l’alleujament trobat amb un company.

 

Sí, i podeu, juntament amb el vostre psicòleg, escollir explorar la vostra vida, passada o present, més o menys profundament, durant més o menys temps.

Cadascú segons la seva necessitat i el seu desig.

 

Tenir ganes de canviar!

visuel: paysage de pluie et nature

  

Al llarg de la nostra vida, ens podem trobar amb dificultats que ens generen malestar.

 

Entre d’altres, poden ser: 

- pors que ens paralitzen

- estrès laboral o escolar 

dificultats relacionals, al sí de la família o a l'exterior

- trastorns alimentaris

dol o experiències doloroses

- problemes sexuals

- addiccions

- depressió o sentiments d'impotència...

 

 

S’acostuma a viure i considerar  aquestes dificultats com a “debilitats”.

No obstant, en diferents moments de la vida podem necessitar confiar en algú, aclarir-nos, i/o adaptar-nos a una situació determinada. També podem desitjar canviar les relacions amb els altres o el nostre comportament: deixar de ser esclau d’una addicció, patir un trastorn del son...

 

La consulta psicològica és un espai per parlar d’un mateix, per depositar el que ens preocupa i ens impedeix, a vegades, viure. És el moment d’establir relacions entre el passat i el present amb la finalitat d’entendre i comprendre millor el propi funcionament. Sovint ens trobem reproduint comportaments que no ens són propis, comportaments d’altres, familiars, que d’alguna manera no ens pertanyen.

La consulta psicològica serveix també per a identificar les emocions, els límits i per a explorar els propis recursos interns.

 

L’escolta terapèutica permet la trobada amb un mateix i per tant, ens permet començar a viure d’una altra manera. 

 

Com es desenvolupen les visites?

visuel: dessin d'enfant

L’objectiu de la primera visita és definir el motiu de consulta. Què us ha portat a consultar? Quines expectatives teniu respecte a la teràpia?

 

En funció d’aquests aspectes, s’establirà conjuntament el marc de treball: objectius, perspectives, periodicitat de les sessions (veure eines).

 

 A continuació, el treball es realitza segons el ritme de cadascú. La consulta psicològica es converteix en un espai propi, un parèntesi en la vida d’un on ja no és necessari censurar-se. 

 

Posar paraules permet exterioritzar i “treure el que un porta a dins” en un espai tranquil·litzador i de confiança.

Aquesta alliberació a través de la paraula, així com l’acompanyament del psicòleg, propiciaran una disminució de les tensions i facilitaran una nova manera de comprendre les situacions i les emocions.

Aquest procés afavoreix una nova comprensió de les coses. 

 

La conversa és interactiva i no directiva. L’intercanvi es porta a terme segons el que la persona aporta i com es desenvolupa. Es tracta del principi de l’associació lliure. Es crea un fil en el relat a mesura que la persona  parla i s’expressa .

 

La durada del tractament no està preestablert, aquesta depen dels objectius que es pretenguin assolir, de la seva evolució i de la implicació de la persona.