Les eines del psicòleg

Metodologia

visuel: entretien psychologique

 

El psicòleg té al seu abast diferents eines terapèutiques. Personalment, treballo amb ajuda:

 

- de la paraula (teràpies verbals)

- de dues tècniques de cura com l´EMDR y l´EFT

- i a petició del pacient: el Feng Shui (anàlisi i correcció de les influències tel·lúriques dels espais on transcorre la vida). 


Teràpies verbals

 

El suport psicològic es pot diferenciar de la psicoteràpia:

 

El primer s’indica durant un període difícil o si la persona necessita adaptar-se a un esdeveniment desestabilitzador (quedar-se sense feina, separació conjugal...).

Les consultes facilitaran l’expressió de les emocions i el sorgiment d’interrogants. S’intentarà reforçar més durant aquesta etapa els recursos interns que no pas indagar en el sentit dels símptomes. Unes quantes sessions seran suficients per valorar la situació i retornar la confiança... O bé, podran obrir camí cap a una psicoteràpia.

 

- Es pot indicar una psicoteràpia quan es detecten símptomes repetitius (ansietat, trastorns de l’alimentació, estrès, malestar...), els quals un desitja comprendre i desempallegar-se´n al mateix temps.

 

El desxiframent dels símptomes es farà mitjançant la paraula i a través de la narració de les circumstàncies de la vida. L’associació lliure del pacient permet tendir ponts entre al present i el passat i la emergència d’una nova comprensió de les coses. L’anàlisi de les transmissions familiars obre un mateix cap a una millor claredat sobre el propi funcionament.

 

D’aquesta manera, la psicoteràpia permet modificar la relació amb un mateix, amb el seu cos, amb el món, amb el temps passat, present i futur. És per això que es tracta d’un procés de transformació personal i, fins i tot, d’alliberament.

 

El referent teòric subjacent a la meva pràctica de la psicoteràpia es el psicoanàlisi freudià.

 

EMDR i EFT

 

El nostre cervell està naturalment capacitat per guarir les seves pròpies ferides psíquiques. Fa aquest treball durant el somni... però de vegades el mecanisme falla. La psicòloga americana Francine Shapiro descobreix inesperadament la manera d'activar voluntàriament aquest mecanisme en 1987.

 

De fet, pot arribar que una situació particular sobrepassi la nostra capacitat emocional. L’aparell psíquic es desborda i ens trobem davant del que s’anomena trauma (petit o gran).

 

- El E.M.D.R. (Eyes Movement Desensibilisation and Reprocessing) és el nom que la psicòloga va donar al seu mètode, que finalment no és una altra cosa que el mitjà per a posar en funcionament de nou el propi procés natural. Aquesta teràpia utilitza els moviments ocularsper a induir una resolució dels símptomes relacionats amb el record traumàtic (veure el lloc web oficial del EMDR aquí a Espanya, on estic registrada).

 

Aquest nou mètode facilita l’accés ràpid a les capes profundes de l’aparell psíquic. Acompanyat del treball verbal, proporciona sovint un alleujament ràpid, durador i profund.

 

- El E.F.T. (Emotional Freedom Technique) és una adaptació de l’acupuntura xinesa als trastorns psíquics (essent tradicionalment utilitzada per a trastorns somàtics). L’estimulació  dels meridians es realitza manualment i no amb agulles. Mentre el pacient es concentra en el problema que es proposa tractar, toca una sèrie de punts del seu cos que el psicòleg indica. 

 

Aquest mètode és molt senzill, eficaç i durador. El pacient pot aprendre’l i aplicar-lo en el seu dia a dia. És una eina excel·lent de regulació emocional.